Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΥΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.


Πανελλήνια Ένωση                                                                        
Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων                                 
 www.mousikart.gr


Συνεντευξη τυπου Αθηνα 20/9/2013
Μετά το πρώτο κουδούνι
ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
      ΚΕΝΑ

      Καταγράφουμε 17.000 κενές ώρες σε εβδομαδιαία βάση., πού αντιστοιχούν σύμφωνα με τον τρόπο αντιμετώπισης των προηγούμενων χρόνων, σε 600 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, 100 αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και 100 σε ωρομίσθιους-εμπειροτέχνες..
     Όλα τα κενά αφορούν εκπαιδευτικούς μουσικών μαθημάτων και μουσικών οργάνων
Φυσικά το αίτημα μας είναι για μόνιμους με κατάρτιση και μονιμοποίηση όλων των εμπειροτεχνών
     Το σχολικό έτος 2012-2013 έκλεισε με 12000 κενές ώρες , 600 περίπου καθηγητές, πού δεν καλύφθηκαν ποτέ.
   
ΜΕΤΑΦΟΡΑ
     Το σχολικό έτος 2012-2013 Άφησαν για μήνες χιλιάδες μαθητές χωρίς μετακίνηση διώχνοντάς τους από τα σχολεία  βασανίζοντας χιλιάδες οικογένειες…   

     Παρά τις επισημάνσεις μας τουλάχιστον εδώ και χρόνια για τα προβλήματα που δημιουργεί η ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών στους Δήμους όπως προβλέπεται από την διοικητική αναδιάρθρωση του Καλλικράτη, και ειδικά για τα διαδημοτικά σχολεία όπως είναι τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, η κατάσταση που αφορά την μετακίνηση των παιδιών μας στα σχολεία που σπουδάζουν, για μια ακόμα φορά βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι και αδιέξοδο. Με παρατάσεις συμβάσεων και με ερμηνείες ανά περιφέρεια ροκανίζουν τον χρόνο διώχνουν τα παιδιά από τα σχολεία με σκοπό την αποδυνάμωση και το κλείσιμο.  Τα μαθητικά δελτία με σκοπό την μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν για τα παιδιά μας. Ιδιαίτερα για τις μεγάλες περιοχές όπως στην Αττική, όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και απαιτούν 2 και τρεις συγκοινωνίες.
    Έχοντας με ακρίβεια προβλέψει την σημερινή εξέλιξη, προτείναμε και διεκδικήσαμε όλο αυτό το διάστημα την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα οργανωμένου σε επίπεδο περιφέρειας με την επίβλεψη και τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας για τις μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού, και ιδιαίτερα των υπερτοπικών – διαδημοτικών σχολείων.. Στην θέση αυτή και στην διεκδίκησή της επιμένουμε και τώρα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
     Για τα δημόσια μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία από τον ιδρυτικό τους νόμο προβλέπεται η μετακίνηση και σίτιση των παιδιών μας  με την ευθύνη του κράτους, και αυτό όχι τυχαία, αλλά γιατί μόνο έτσι είναι εφικτή η λειτουργία τους με την ζωντανή παρουσία μαθητών, και όχι η εικονική τους ύπαρξη με άδεια θρανία.  Αν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν υπάρξει λύση ιδιαίτερα στο φλέγον θέμα της μετακίνησης, οι εξελίξεις που προδιαγράφονται για τα σχολεία των παιδιών μας , είναι η ραγδαία τους συρρίκνωση και απαξίωση, είναι η μετατροπή τους σε σχολεία που ακυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους, σε σχολεία που βαθαίνει ο ταξικός διαχωρισμός ανάμεσα σε οικογένειες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την μεταφορά και άρα συνεχίζουν τις σπουδές των μαθητριών και μαθητών, και σε εκείνες που αδυνατούν να το κάνουν, και για τα παιδιά τους ως προς την φοίτηση σε αυτά τα σχολεία, προετοιμάζεται ένας ιδιότυπος «Καιάδας», σε βάρος της δημόσιας μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
   Σίτιση
   Η διεκδίκηση της σίτισης δεν αποτελεί επαιτεία.  Προβλέπεται από την εκπαιδευτική διαδικασία, το απαιτεί το αυξημένο ωράριο, αφού τα παιδιά μας είναι υποχρεωμένα να είναι στο σχολείο μέχρι της 3,30 το απόγευμα και η αποστάσεις μετακίνησης είναι μεγάλες και απαιτούν αυξημένο χρόνο.
     Στο ν 4089/12 άρθρο 7, επικυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την μεταφορά των μαθητών, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η σίτιση. Παραλείπεται η κρίσιμη φράση «καθώς και της μεταφοράς και σίτισης»  με αποτέλεσμα να φτάνουμε παραμονές του νέου σχολικού έτους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να αρνούνται να υλοποιήσουν συμβάσεις σίτισης για τους μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων..
    Ενιαία αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα μουσικά μαθήματα  - Ωρολόγιο πρόγραμμα. -ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ακόμα μια χρονιά ξεκίνησε χωρίς  αναλυτικά προγράμματα για όλα τα μουσικά μαθήματα, χωρίς  τα απαραίτητα βιβλία, με αποτέλεσμα ο κάθε καθηγητής να δίνει δικό του βιβλίο ή σημειώσεις ( πού υποχρεώνεται ο μαθητής να αγοράσει με δικά του έξοδα) και ο επόμενος να τα καταργεί.
Προκαταρκτικά μαθήματα μουσικής στα δημοτικά σχολεία
Ακόμα μια χρονιά ξεκίνησε χωρίς  προκαταρτικά μαθήματα μουσικής στα δημοτικά, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο.
Πρέπει να συνεχιστούν και να συνδεθούν με τα μαθήματα των Μουσικών Σχολείων, έτσι ώστε ένας μαθητής που ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Λύκειο να έχει τη δυνατότητα και το επίπεδο, μέσα από ένα σύστημα εξετάσεων με αξιόπιστες και αδιάβλητες διαδικασίες, στην απόκτηση πτυχίου στο όργανο πού έχει διδακθεί..
Ο θεσμός αυτός που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο πραγματοποιήθηκε μόνο δύο φορές από την ίδρυση των Μουσικών Σχολείων και σταμάτησε. Επιβάλλεται να γίνει φέτος και να πραγματοποιείται τακτικά κάθε χρόνο.
Μουσικά Σχολεία και τριτοβάθμια εκπαίδευση
Είναι απαραίτητο να γίνει ο εκσυγχρονισμός και εναρμονισμός όλων των προγραμμάτων των μουσικών σπουδών, για τα Μουσικά Σχολεία, τα Ωδεία, τις Μουσικές και τις Πανεπιστημιακές σχολές.
Να υπάρξει επιτέλους η διαβάθμιση των μουσικών σπουδών στην Ελλάδα από την Πρωτοβάθμια έως και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στέγαση: Υπάρχει οξύ πρόβλημα με τη στέγαση των σχολείων, αφού στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν:
κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας ατομικών μαθημάτων αλλά ούτε και εκδηλώσεων
κατάλληλες αίθουσες αποθήκευσης οργάνων
κατάλληλοι χώροι για βιβλιοθήκες, μουσικές βιβλιοθήκες, studios κ.λ.π.
ΤΕΛΟΣ ο νέος νόμος για το Λύκειο αποτελεί ταφόπλακα για τα σχολεία μας Οι Πανελλήνιες εξετάσεις από την πρώτη λυκείου διώχνουν τα παιδιά πού δεν επιθυμούν ολοκλήρωση σπουδών στην μουσική, αφού τα εντατικοποιούν για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Αγωνιζόμαστε για δωδεκάχρονη εκπαίδευση γενικών γνώσεων και όχι εξειδίκευση στην ευαίσθητη ηλικία των παιδιών κάτω από 18 χρονών.

►ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ – ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
►ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΥΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΑΚΙ!!!
►ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΓΜΕ τις ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ και ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ να ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ να ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΧΘΟΥΜΕ με τους ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!!!


                                                          ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ          
Παπαδούλης Κωνσταντίνος                                              Κουφαλάκος Παναγιώτης

6973356992  mail 1 kpap@otenet.gr                                6972006221  mail  koyf@deyakal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου