Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ


Πανελλήνια Ένωση Γονέων  Μουσικών και Καλλιτεχνικών  Σχολείων
Πρακτικά Δ.Σ. στη ΘΕΣΣΑΛΟΜΙΚΗ 24/9/2011
                                                                                                       
              ΠΡΟΣ    Συλλόγους Γονέων της Ενωσης

     Την Συνέλευση της Θεσσαλονίκης,  χαιρέτησαν: o Δήμαρχος Αμπελοκήπων,  Κυρίζογλου.και η  Αντιδήμαρχος Πυλαίας, Γιαννούδη Ελένη ( υπευθ. Παιδείας) καθώς και η Διευθ.  του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
    Στη συζήτηση παραυρέθηκε ως γονιός η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αμανατίδου, η οποία παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης και με την τοποθέτηση της συνέβαλε θετικά στην λήψη των αποφάσεων μας.
       Ακολούθησε εισήγηση του Προέδρου επάνω στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με την πρόσκληση. Στην συνέχεια ακολούθησε διάλογος από τους παρευρισκόμενους  εκπροσώπους των συλλόγων της Βορείου Ελλάδας, πού τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν την άποψη τους τόσο στην εισήγηση, όσο και στα τοπικά προβλήματα πού απασχολούν τους Συλλόγους τους.  Στο τέλος πήραν το λόγο τα μέλη του ΔΣ, οι οποίοι τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της εισήγησης του Προέδρου  όπως αυτή συμπληρώθηκε με τις παρατηρήσεις των  παρευρισκομένων.   Στην συζήτηση συμμετείχαν :
    Εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Ξάνθης, Κομοτηνής, Καβάλας, Δράμας. Σερρών , Θεσσαλονίκης Βέροιας  και του Καλλιτεχνικού της Θεσσαλονίκης.
     Το θέματα  που κυριάρχησαν τόσο στην εισήγηση-κλείσιμο τού Προέδρου όσο και στις τοποθετήσεις, ήταν:
 Πρώτιστα με το μεγάλο θέμα της μεταφοράς. Αυτή τη στιγμή στα περισσότερα σχολεία δεν έχει δρομολογηθεί επίλυση της μεταφοράς.
      Στην ομόφωνη απόφαση των Γενικών μας Συνελεύσεων τόσο της Λαμίας όσο και του Αγρινίου είχαμε εντοπίσει ήδη τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε με τους Καλλικρατικούς Δήμους. Πριν ακόμα ψηφιστεί είχαμε ταχτεί κατά, προβλέποντας ιδιαιτέρως τα προβλήματα πού θα δημιουργούσαν στην εκπαίδευση, οι διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου, δημιουργώντας κοινωνικές διαβαθμίσεις διαφορετικών ταχυτήτων. Έχουμε σήμερα πια, σαν παράδειγμα τον Δήμο Ιλίου που τύπωσε βιβλία με τα πρώτα κεφάλαια κάθε μαθήματος για τα σχολεία του Δήμου του. Μιας και φέτος εκτός από την έλλειψη βιβλίων στα μουσικά και Καλλιτεχνικά έχουμε και έλλειψη βιβλίων και στα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Ήρθε η Μεταφορά και η Σίτιση να δικαιώσουν πλήρως την αντίθεσή μας. Έχουμε Δήμους που διατίθενται σε λύσεις και Δήμους που αδυνατούν. Ο Καλλικράτης μεταφέρει τις αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς παράλληλα να δίνει και τους απαραίτητους πόρους, επομένως δεν υπάρχει ισοδυναμία δυνατοτήτων, και προκαλεί σε ένα αγώνα ανταγωνιστικό, δυσβάστακτο, εντέλει καθόλου πρόσφορο.. Από 1/1/2012  η  νέα ΚΥΑ προβλέπει χιλιομετρική απόσταση και γιά τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά. Δέν έχει δοθεί το πράσινο φώς από το Υπουργείο Εσωτερικών  για την σίτιση. Θίγοντας και την καθυστέρηση πρόσληψης  αναπληρωτών καθηγητών Μουσικής στα Μουσικά και καθηγητών Θεατρολογίας Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά., τότε  δεν μπορούμε να συμπεράνουμε κάτι εκτός της απαξίωσης των σχολείων τού Πολιτισμού και μια συνεχή συρρίκνωση. Η εκτίμηση αυτή  ενισχύεται από το γεγονός της μείωσης του ωρολόγιου προγράμματος χωρίς να το ζητήσει το σύνολο της σχολικής κοινότητα ούτε ακόμα και η Καλλιτεχνική Επιτροπή. Μάλιστα το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των 42 ωρών έχει τίτλο Μεταβατικό ωρολόγιο πρόγραμμα.
   
    Επανερχόμαστε στην μεςταφορά και στο θέμα της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών  να παραταθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους και εν τω μεταξύ να προκηρυχτεί και να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός, από την αρχή του νέου έτους. Διερωτόμαστε πως θα συμβεί αυτό όταν γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπεται από το υπουργείο να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια στους Δήμους. Αν ένας δήμος διαθέτει και προτίθεται από μόνος του να καλύψει αυτό το έξοδο θα μπορεί να υπάρχει μεταφορά. Αν όχι? Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι ο δήμος που θα καλύπτει την μεταφορά θα καλύψει και δημότες άλλων δήμων, που όπως από πέρσι είχαμε θέσει στο υπουργείο και την καλλιτεχνική επιτροπή θα άρει μια σειρά ζητήματα καθώς και ποσοστώσεις που θα προκαλέσουν επιπρόσθετα θέματα.
Αυτό που μας απασχολεί τελικά είναι πως η βασανιστική καθημερινή ενασχόληση του γονιού μέσα στο πλήθος προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει, του σχολείου και του Δήμου, δημιουργεί μια μορφή δυσλειτουργίας στο πραγματικό αντικείμενο εργασίας του κάθε τομέα, που σημαίνει ένα όχι λειτουργικό και παραγωγικό περιβάλλον δηλ. μια επιπλέον απαξίωση και αδιαφορία στα και για τα σχολεία μας.
Μια από τις βασικές μας αναφορές, σχετικά και με τον Καλλικράτη είναι η σύνδεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την κοινωνία και την παραγωγή. Αυτό το συνδυάζουμε με την κατάργηση των σχολίκών επιτροπών και την  δημιουργία μιάς διευριμένης επιτροπής με την συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου. Οι επιτροπές αυτές μέσω των δήμων, θεωρούμε πως πολύ γρήγορα, θα έχουν λόγο ακόμα και για το περιεχόμενο των σπουδών, αναλόγως των συμφερόντων της περιοχής και των εμπλεκόμενων. Με ένα ακόμα τρόπο, σπάει το ενιαίο της εκπαίδευσης. Οι μη «Κυβερνητικές Οργανώσεις» μέσα από την χορηγία περιβαλλοντικών προγραμμάτων θα προωθούν πρότυπα ανάλογα, ώστε να εξυπηρετούν την προώθηση τους, μέσω της έμμεσης συμπάθεια και υποταγής,  ακόμα και για τα προϊόντα τους.
       Διαμαρτυρόμαστε για τις κατά συμφέρον διαφοροποιήσεις που ξεπερνούν την μεγάλη θεμέλια ιδέα της  κοινής ενιαίας παιδείας. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία, αλλά κάθε δημόσιο σχολείο.
       Τέλος μας απασχόλησε το θέμα των καταλήψεων και της προσπάθειας από το Υπουργείο για ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων παιδιών μας. Όπως πέρσι σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.
       Πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια καταλήψεων από επέμβαση της εισαγγελίας. Και να γνωρίζουν πως πρέπει να λειτουργούν σε περίπτωση προανάκρισης.       Αναθέασαμε στην νομικό μας και πρώτη Γραμματέα της Ενωσης να μας δώσει νομικές οδηγείες σε ανάλογες περιπτώσεις.
      Τις οδηγείες αυτές θα κοινοποιήσουμε σε όλους τους Συλλόγους.
      Γιά τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε ένα διήμερο κινητοποιήσεων. Την μορφή και την ιεράρχηση των αιτημάτων μας Μουσικών και Καλλιτεχνικών, θα σας στείλουμε σε επόμενο κείμενο, πού δεν θα είναι άλλο από τα παραπάνω πού απασχόλησαν την συνεδρίαση μας. Κάνουμε προσπάθεια να έλθουμε σε συννενόηση με ΑΓΣΜΕ και Ενώσεις Γονέων, καθώς ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ και 15 μελή, ώστε να υψώσουμε κοινό Μέτωπο. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά θα κινητοποιηθούν έστω και μόνα τους.
     Σας καλούμε άμεσα εντός 10 ημερών να κάνετε ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, η ακόμα καλύτερα Σχολικά Συμβούλια όπου να αποφασισθούν και να έχουμε θετική απόφαση από όλη τη σχολική κοινότητα, για την κινητοποίηση. Να την στείλετε στο email  τού Προέδρου.
    Περιμένουμε και προτάσεις γιά την μορφή των κινητοποιήσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος (Π. Κουφαλάκος :             6972 006221       - koyf@deyakal.gr)
H  Γ. Γραμματέας  (Κ. Αθανασίου :             6939 457717       - k.athanasiou@yahoo.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου