Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕΡΡΕΣ 10-12-2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕΡΡΕΣ 10-12-2011


ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Στο Μουσικό Σχολείο Σερρών φιλοξενήθηκε το περασμένο Σάββατο 10/12/2011 ανοιχτή σύσκεψη με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (9 μελές Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι γονέων από Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, Τρικάλων, Βόλου, Σιάτιστας, Κομοτηνής κ.ά.), όπου τέθηκαν επί τάπητος τα μείζονα θέματα που σχετίζονται με τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας, δεδομένης της σπουδαιότητάς τους για την Παιδεία και τον Πολιτισμό της πατρίδας μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης, καθώς και τους εκπροσώπους των Συλλόγων από Μουσικά Σχολεία όμορων κ.ά. Νομών (Δράμας, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λαμίας κ.ά) υποδέχτηκαν στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, η Διευθύντρια κα Δήμητρα Τσεσμετζή και ο Υποδιευθυντής, κος Μπούμπας, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, ύστερα από πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη σύσκεψη.
Η κα Τσεσμετζή καλωσορίζοντας τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης αναφέρθηκε στην ιστορία ίδρυσης και δημιουργίας του σύγχρονου σχολικού κτιρίου, καθώς και στα διαχρονικά επιτεύγματα του Μουσικού Σχολείου Σερρών, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό των Σερρών, τονίζοντας και την πάγια θέση των διευθυντών και των καθηγητών για την αναγκαιότητα διορισμού μόνιμων καθηγητών μουσικής στα μουσικά σχολεία από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποδιευθυντής, κος Μπούμπας επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος μουσικών μαθημάτων σε όλα τα σχολεία, στοιχείο που συνδέεται άρρηκτα με την πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων των αποφοίτων των μουσικών σχολείων.
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, ο Βουλευτής Σερρών, κος Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος, αφού έγινε δέκτης των παραπόνων της Ένωσης και αφού ενημερώθηκε για το μείζον θέμα της μεταφοράς και της σίτισης των μαθητών - αρμοδιότητες που πέρασαν στους καλλικρατικούς δήμους, οι οποίοι είναι προς το παρόν ανέτοιμοι, αλλά και δεν έχουν εξασφαλιστεί για αυτούς οι απαραίτητοι πόροι από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για να τις αναλάβουν – υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για την επίτευξη συνάντησης του Προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό Εσωτερικών.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης, κος Παναγιώτης Κουφαλάκος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το διορισμό στις 9 Δεκεμβρίου, 210 αναπληρωτών καθηγητών μουσικών ειδικοτήτων, 7 εκ των οποίων στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, τονίζοντας ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή του διορισμού αυτού, ακριβώς δηλαδή την παραμονή της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις Σέρρες. Αναφερόμενος δε στη σπουδαιότητα της Ένωσης για τα 42 Μουσικά και 3 Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας, είπε χαρακτηριστικά ότι το γεγονός ότισυνεχίζουν να λειτουργούν τη φετινή σχολική χρονιά όλα τα μουσικά καικαλλιτεχνικά σχολεία, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και των περικοπών, οφείλεται στην ύπαρξη, στους αγώνες και στη συνεχή εγρήγορση της Πανελλήνιας Ένωσης και στη σειρά επαφών της με το Υπουργείο και όλα τα σχολεία.
Τη σύσκεψη παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι τέλους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Παπαβασιλείου, ο οποίος, δεδομένης της επιφόρτισης των καλλικρατικών Δήμων με την αρμοδιότητα της σίτισης και της μεταφοράς των μαθητών, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότησή τους από τα Υπουργεία, δήλωσε ότι ο Δήμος Σερρών και ο ίδιος ο Δήμαρχος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των Μουσικών Σχολείων προς την κατεύθυνση της επίλυσης των θεμάτων αυτών, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της Πανελλήνιας Ένωσης ως προς την ενότητα και αποτελεσματικότητα αυτών των διεκδικήσεων.
Τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα της Ένωσης, καθώς όπως είπαν η Παιδεία θα πρέπει να είναι ο στυλοβάτης της πατρίδας μας σ΄ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, δήλωσαν τόσο η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών, κα Ελευθερία Πάνου, όσο και ο αιρετός εκπρόσωπος των καθηγητών στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κος Στ. Ρίζος, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, μαζί με τα νεοεκλεγέντα μέλη της ΕΛΜΕ Σερρών, κο Ζαχαρία Κατσάνη (Γραμματέα) και την κα Ανδρικοπούλου.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης στις τοποθετήσεις τους τόνισαν την αναγκαιότητα της μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και τη σπουδαιότητα της σίτισης στα ειδικά αυτά σχολεία, όπου μαθητές από όλο το νομό, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, φοιτούν εκεί πολλές ώρες και όπου η σίτιση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη σύσφιξη των σχέσεων και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά, κυρίως λόγω των συλλογικών καλλιτεχνικών και μουσικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν τα σχολεία αυτά. Προτάθηκαν μορφές συντονισμένης διεκδίκησης της εξασφάλισης από τη νέα χρονιά της μεταφοράς και της σίτισης, καθώς και η δημιουργία ειδικού φορέα υπό την κεντρική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας ή της Περιφέρειας για τη μεταφορά και τη σίτιση των μαθητών των μουσικών σχολείων και την αποδέσμευση των Δήμων από τις αρμοδιότητες αυτές και λόγω του ότι τα μουσικά σχολεία είναι διαδημοτικά, στοιχείο που καθιστά ακόμα πιο περίπλοκο το θέμα της μεταφοράς μαθητών από διαφορετικούς δήμους.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις γονέων και καθηγητών, καθώς και των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Σερρών (μέλη του 15μελούς Συμβουλίου), οι οποίοι συμμετείχαν και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης. Εκεί αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η παραχώρηση Συνέντευξης Τύπου σε όλα τα ΜΜΕ στην Αθήνα την Τετάρτη 14/12/2011, όπου με κεντρικό σύνθημα « Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ και ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ,  ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ!», τα μέλη της Ένωσης κατέστησαν γνωστά στα πανελλήνια ΜΜΕ τα ζωτικά θέματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας.

Θωμαή Μπόζιου
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Σερρών
και Εκπρόσωπος του Συλλόγου στην Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών
και Καλλιτεχνικών Σχολείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου