Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 30.01.13

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=339964


http://www.skai.gr/news/greece/article/222824/stous-dromous-katevainoun-goneis-kai-mathites-mousikon-kai-kallitehnikon-sholeion/


Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013


         Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και  Καλλιτεχνικών  Σχολείων
www.mousikart.gr                                                  
                                         ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ που ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Στις 7/1/2013 δημοσιεύτηκε από την Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας έγγραφο επείγον προς τις δευτεροβάθμιες διευθύνσεις της χώρας, πού προσβάλλει εμάς, τα παιδιά μας και τους καθηγητές τους. Παράλληλα απαξιώνει την Δημόσια μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση.
 Δεν φτάνει που ήδη έχει χαθεί το πρώτο τετράμηνο με χιλιάδες κενές διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα, έρχεται τώρα το υπουργείο, να  επιτείνει την  υποβάθμιση των σπουδών των παιδιών μας, καθώς σε σύνολο 12000… κενών ωρών εβδομαδιαία υπόσχεται διορισμό μόλις  546. Κενά σε μουσική εκπαίδευση στην  πλειοψηφία τους σε βασικά όργανα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, πού έχουν να κάνουν με την παράδοση του τόπου μας.
   
      Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει και η ομολογία του ίδιου του Υπουργείου πού προκλητικά και απαξιωτικά αναφέρει επί λέξει.
        «Με δεδομένη την ασκούμενη συσταλτική δημοσιονομική  πολιτική λόγω της οικονομικής
κρίσης που διέρχεται η χώρα, οι διατιθέμενες ώρες είναι σημαντικά λιγότερες από τις ανάγκες των Μουσικών Σχολείων όπως αυτές καταγράφηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και είναι στην διακριτική ευχέρεια των Διευθυντών των Μουσικών Σχολείων η επιλογή των μουσικών ειδικεύσεων στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις των ωρομισθίων, με γνώμονα τις πιο επείγουσες εκπαιδευτικές ανάγκες.»

        Τα σχολεία μας βρίσκονται σε αναβρασμό από την αρχή της σχολικής χρονιάς (μεταφορά, σίτιση, εκπαιδευτικά κενά κ.λπ.).  Οι σχολικές κοινότητες των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων έχουν αποδείξει και παλιότερα αλλά και πολύ πρόσφατα πριν δύο μόλις μήνες, με το πρόβλημα των μετακινήσεων,  πως και ξέρουν και τολμούν να αγωνίζονται,  να διεκδικούν  αυτά που τους ανήκουν.
Δεν θα αφήσουμε τα σχολεία μας να μαραζώσουν δεν θα τα παραδώσουμε αμαχητί στην πολιτική της απαξίωσης της δημόσια εκπαίδευσης, βορά στα κοράκια της ιδιωτικοποίησης, στην πολιτική της ερήμωσης και της καταστροφής, μάλιστα στο όνομα της προκλητικής και ασύστολης ψευδολογίας για την «σωτηρία» μας. ήδη, μετράμε πάνω από 2000 καταργήσεις σχολείων και έπονται νέες. Πριν από 2 χρόνια έκλεισαν τα αθλητικά και τσακίζονται τα σχολεία της ειδικής αγωγής. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ.
 Σήμερα όλοι η εκπαιδευτική κοινότητα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων βρίσκεται στους δρόμους, με 3 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ταυτόχρονα. Μία στην Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη πού θα συμμετέχουν τα Μουσικά της Βορείου Ελλάδας και Θεσσαλίας, καθώς και το Καλλιτεχνικό της Θεσσαλονίκης, μία στο Ηράκλειο της Κρήτης με τα Μουσικά και το Καλλιτεχνικό του Ηρακλείου και φυσικά  στο κέντρο της Αθήνας., όπου συμμετέχουν τα Μουσικά της Αττικής , το Καλλιτεχνικό του Γέρακα, τα Μουσικά της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας καθώς και τα Μουσικά της Πελοποννήσου.
     Η κινητοποίηση μας έχει την στήριξη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου,  και της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Του Συλλόγου φοιτητών της Μουσικολογίας Αθηνών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς και πολλών Ενώσεων Γονέων από όλοι την Ελλάδα. Με τη βοήθεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Μουσικών, εξελίσσεται  μία μεγάλη Μουσική διαμαρτυρία με συμμετοχή πολλών Καλλιτεχνών.
ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ
η μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι ανάγκη
     Γι αυτό λοιπόν αγωνιζόμαστε γι αυτό βγαίνουμε και πάλι στους δρόμους με ένα σύνθημα και ένα τραγούδι στα χείλη.
Σε όλες τις δύσκολες στιγμές του, ο λαός μας τραγούδησε τον πόνο και την ελπίδα του, ζωγράφισε την δυστυχία αλλά και την χαρά του, πήρε ανάσα από την τέχνη την μουσική και τον πολιτισμό, βρήκε αποκούμπι σε μια μουσική που έφερε στα αυτιά και τα χείλη του, μεγαλούργησε σε όλες τις μορφές της τέχνης βαδίζοντας στον δύσκολο δρόμο του αγώνα για την λευτεριά την επιβίωση την κοινωνική προκοπή.
      ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:              
1)            Άμεση κάλυψη κενών με μόνιμους καθηγητές στα μουσικά σχολεία.
  2)  Δωρεάν μεταφορά με αποκλειστικά δημόσιο   και κρατικό φορέα
3) Δωρεάν σίτιση για όλους τους μαθητές των μουσικών σχολείων
Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε γιά
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, ΕΝΙΑΙΑ 12 χρονη Εκπαίδευση, με μουσική και  Καλλιτεχνική Παιδεία
    
                                                                                 Για το Δ.Σ.

                      Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γ. Γραμματέας
Παν  Κουφαλάκος   τηλ 6972006221                                                    Κ. Αθανασίου τηλ 6987111182
e-mail: koyf@deyakal.gr                                                                 e-mail: k.athanasiou@yahoo.gr
                                                                   

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013


Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και  Καλλιτεχνικών  Σχολείων
www.mousikart.gr                                                                           
22 – 1 -2013
                 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30 Γενάρη 2013, μέρα αφιερωμένη στην μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς πάνω από δέκα χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε βδομάδα στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας.
  Η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο αδιαφορεί αλλά και προειδοποιεί πως στην επόμενη σχολική χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα…
  Λένε δηλαδή με λίγα και κυνικά λόγια πώς είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχουμε μουσικά  σχολεία χωρίς ώρες μουσικής καλλιτεχνικά σχολεία χωρίς ώρες ειδικών μαθημάτων, άρα τα σχολεία θα συρρικνωθούν και πιθανόν θα κλείσουν.  
  Ξέρουμε πως η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τα σχολεία μας. Χιλιάδες μαθητές φέτος δεν μπορούσαν να μετακινηθούν στα υπερτοπικά σχολεία γιατί οι περικοπές οδήγησαν για πάνω από δύο μήνες στην κατάργηση των μεταφορών και το πρόβλημα ειδικά στην επαρχία συνεχίζεται.
πως δεκάδες τμήματα συγχωνεύθηκαν,
πως σχολεία συνενώνονται,
πως μαθητές τσουβαλιάζονται σε ανεπαρκείς αίθουσες,
πως σχολεία κλείνουν προς δόξα του «πρώτα ο μαθητής».
πως παιδιά λιποθυμούν από ασιτία στο σχολείο,
πως κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες με τον κακοπληρωμένο δάσκαλο
πως στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών το φαγητό λιγοστεύει και το κρύο περισσεύει
πώς η ανεργία, η απόλυση, το λουκέτο απειλεί το αύριο όλων μας και πάνω από όλα της νέας γενιάς
πώς τα «λεφτά υπάρχουν» σε αυτούς που κλέβουν το πλούτο των εργαζομένων σε λίστες και φορολογικούς παραδείσους,
πώς θάλασσες λιμάνια βουνά δάση νερό μεταφορές επικοινωνίες δρόμοι ξεπουλιούνται σε όφελος των δανειστών – τοκογλύφων των επικυρίαρχων και των κατόχων του πλούτου
 και ξέρουμε τέλος πως πολλοί μας ρωτούν αν μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση έχουμε δίκιο να μιλάμε για την μουσική και καλλιτεχνική παιδεία, ή αυτό είναι μια άχρηστη και περιττή πολυτέλεια.
  Λέμε λοιπόν πώς σε όλες τις δύσκολες στιγμές του, ο λαός μας τραγούδησε τον πόνο και την ελπίδα του, ζωγράφισε την δυστυχία αλλά και την χαρά του, πήρε ανάσα από την τέχνη την μουσική και τον πολιτισμό, βρήκε αποκούμπι σε μια μουσική που έφερε στα αυτιά και τα χείλη του, μεγαλούργησε σε όλες τις μορφές της τέχνης βαδίζοντας στον δύσκολο δρόμο του αγώνα για την λευτεριά την επιβίωση την κοινωνική προκοπή.
  Γι αυτό λοιπόν λέμε πως η μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι ανάγκη γιατί αναπτύσσει σε όλους τους νέους ανθρώπους την αισθητική αγωγή που βοηθά τόσο την ανάπτυξη κριτικής σκέψης όσο και του συναισθηματικού κόσμου στο βαθμό που είναι βέβαια ενταγμένη στη 12χρονη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Γι αυτό λοιπόν αγωνιζόμαστε γι αυτό βγαίνουμε και πάλι στους δρόμους με ένα σύνθημα και ένα τραγούδι στα χείλη.



30 Γενάρη 2013,
μέρα αφιερωμένη στην μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση

   11 το πρωί στην Αθήνα (Πλατεία Κλαυθμώνος) διαδήλωση και μετά συναυλία στον ίδιο χώρο από τα μουσικά σχολεία της Αττικής με συμμετοχή πολλών και γνωστών ερμηνευτών (συμμετέχουν μαθητές γονείς εκπαιδευτικοί από τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Αθήνας της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου)

   12 το πρωί Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους) με μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα  και διαδήλωση προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (συμμετέχουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Μακεδονίας της Θράκης και της Θεσσαλίας)

   11 το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης (Πλατεία Ελευθερίας) διαδήλωση στην περιφέρεια και μετά μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στην Λόντζα (συμμετέχουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Κρήτης)

                                                                                  Για το Δ.Σ.


             Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γ. Γραμματέας
  Παν  Κουφαλάκος   τηλ 6972006221                                  Κ. Αθανασίου      τηλ 6987111182
  e-mail: koyf@deyakal.gr                                                        e-mail: k.athanasiou@yahoo.gr