Σάββατο 21 Ιουλίου 2012



Πανελλήνια Ένωση
Γονέων Μουσικών  και Καλλιτεχνικών Σχολείων                                        Γιάννενα  8/7/2012


Απόφαση για το ζήτημα των μετακινήσεων
 
      Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ένωσής μας στις 6 και 7 Ιουλίου 2012 στα Γιάννενα αποφασίστηκαν τα εξής:
1.   Παρά τις επισημάνσεις μας τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια για τα προβλήματα που δημιουργεί η ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών στους Δήμους όπως προβλέπεται από την διοικητική αναδιάρθρωση του Καλλικράτη, και ειδικά για τα διαδημοτικά σχολεία όπως είναι τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, η κατάσταση που αφορά την μετακίνηση των παιδιών μας στα σχολεία που σπουδάζουν, για μια ακόμα φορά βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι και αδιέξοδο.
2.   Έχοντας με ακρίβεια προβλέψει την σημερινή εξέλιξη, προτείναμε και διεκδικήσαμε όλο αυτό το διάστημα την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα οργανωμένου σε επίπεδο περιφέρειας με την επίβλεψη και τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας για τις μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού, και ιδιαίτερα των υπερτοπικών – διαδημοτικών σχολείων. Η θέση μας αυτή που έγινε αποδεκτή από το σύνολο των σχολικών μας κοινοτήτων, αλλά και από πληθώρα Δήμων που εμπλέκονται στο έργο των σχολικών μεταφορών, επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις  και συνιστά την μόνη ικανή λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Στην θέση αυτή και στην διεκδίκησή της επιμένουμε και τώρα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
3.   Για τα δημόσια μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία από τον ιδρυτικό τους νόμο προβλέπεται η μετακίνηση και σίτιση των παιδιών μας  με την ευθύνη του κράτους, και αυτό όχι τυχαία, αλλά γιατί μόνο έτσι είναι εφικτή η λειτουργία τους με την ζωντανή παρουσία μαθητών, και όχι η εικονική τους ύπαρξη με άδεια θρανία.  Αν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν υπάρξει λύση ιδιαίτερα στο φλέγον θέμα της μετακίνησης, οι εξελίξεις που προδιαγράφονται για τα σχολεία των παιδιών μας , είναι η ραγδαία τους συρρίκνωση και απαξίωση, είναι η μετατροπή τους σε σχολεία που ακυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους, σε σχολεία που βαθαίνει ο ταξικός διαχωρισμός ανάμεσα σε οικογένειες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την μεταφορά και άρα συνεχίζουν τις σπουδές των μαθητριών και μαθητών, και σε εκείνες που αδυνατούν να το κάνουν, και για τα παιδιά τους ως προς την φοίτηση σε αυτά τα σχολεία, προετοιμάζεται ένας ιδιότυπος «Καιάδας», σε βάρος της δημόσιας μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
4.   Στα πλαίσια των επιταγών του Καλλικράτη η ισχύουσα κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.), αποδείχτηκε πώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μαθητικών μετακινήσεων, και είτε οδηγεί σε άρνηση διεξαγωγής διαγωνισμών από τους Δήμους, είτε σε άγονους  διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται η προβληματική τους έναρξη σε δύο μήνες. Η Κ.Υ.Α αυτή πρέπει να καταργηθεί, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα μεταφοράς των σχολείων.
5.   Για την άμεση αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών εξελίξεων για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, διεκδικούμε άμεσα την τροποποίηση της Κ.Υ.Α., ώστε τα σχολεία αυτά να συμπεριληφθούν ως διαδημοτικά – υπερτοπικά {ειδικά} σχολεία, μαζί με τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στις διαδικασίες για την προκήρυξη και ανάθεση του μεταφορικού έργου που τα αφορούν, χωρίς τους περιορισμούς  της απόστασης από την σχολική μονάδα, όπως ισχύει για τις ΣΜΕΑ.
6.   Μέχρι να, και αν γίνει αυτό διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την συνέχιση της μεταφοράς των μαθητριών και μαθητών των σχολείων μας, όπως μέχρι τώρα υπήρχε, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, τουλάχιστον στο πεδίο των μετακινήσεων, και αυτό συνιστά συνολική κυβερνητική βούληση για την ύπαρξη τους με διασφαλισμένο τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ή αντίθετα πρόθεση για την απαξίωση και το κλείσιμό τους.


                                                  Για το Δ.Σ.
                      Ο Πρόεδρος                                                          Η Γ. Γραμματέας
  Παν  Κουφαλάκος   τηλ 6972006221                               Κ. Αθανασίου      τηλ 6987111182
e-mail: koyf@deyakal.gr                                                           e-mail: k.athanasiou@yahoo.gr